
חלוקת הענפים (ז'אנרים) בספרות התורנית
כמה סוגי ספרים תורניים יש? איך כדאי לסדר את הספרייה התורנית שלנו? האם יש חלוקה מוגדרת לספרים תורניים? וגם – למה אנחנו נקראים עם הספר?
זמן קריאה: 6 דקות
היי חברים!
היום נדבר על שאלה שמעסיקה כל אדם שמתייחס ברצינות למשאב היקר ביותר שלנו: הזמן.
להוציא ספר זה לא תהליך של יום אחד. מצד שני – כולנו ממהרים כל הזמן, וגם אם לא – רוצים לדעת כמה זמן ייקח להוציא את הספר לאור.
הטור הבא מוקדש לכל מי שהזמן יקר לו.
נעבור על כל שלבי ההוצאה לאור, ונבחן לפרוטרוט את השאלה: כמה זמן אורכת הוצאת ספר.
כמה זמן לוקח לקרוא את הטור? נניח 5-7 דקות [ועוד חמש שניות ללייק ;)]
חשוב להבהיר שהמאמר הבא נועד לשקף עבודה רגילה בתנאים רגילים. בזמני לחץ, בעבודות לא שגרתיות, בתנאים שונים מהרגיל ובהתחשב במשתנים נוספים – הכל יכול להשתנות.
מאידך, במקרי לחץ קיצוניים יש שיטות להכפלת מהירות העבודה, כדי לעמוד בלו"ז מסוים.
לכן אין באמור התחייבות כלשהי לגבי עבודה בפועל מצד טקסט רץ. התחייבות על זמנים היא ברזל אצלנו, ולכן מועד ספציפי לביצוע העבודה שלכם – נוכל לתת רק באופן פרטני. דברו איתנו!
מתחילים…
כשמדובר בכתב יד ברור ובהיר – קלדן מקצועי ומנוסה, מקליד בממוצע כ-17,000 תווים לשעה. ספר ממוצע מכיל 1,000,000 תווים.
בהנחה שהוא יעבוד על החומר שלכם 3 שעות ביום (בן אנוש לא יכול לשבת ולהקליד משמרת שלמה במהירות הנ"ל… רחמים על האצבעות…), הוא יוכל להקליד ספר תוך עשרים יום בערך.
ככל שהכתב פחות ברור – הקצב יורד בהתאמה. כמו כן, טקסט המכיל מונחים מקצועיים שהמקליד אינו בקיא בהם יעכב גם הוא את מהירות העבודה.
נסו רגע להקליד את שמה של התרכובת הכימית – ציקלואלדהידים..
ניתן אפוא לומר בהערכה גסה יותר, שהקלדה של ספר ממוצע, בתנאים רגילים, נעה בין 20 עד 40 יום.
הסריקה – יום עבודה אחד, מאז שהחומר הגיע לפתח משרדינו.
ההמרה – חצי דקה עד חמש דקות. תלוי בכמות החומר.
הווווו…..
לעריכה לשונית אין מחיר (מדויק בכל אופן), אין אומדן ואין זמן. השינויים בין טקסט למשנהו הם עצומים, והזמן תלוי בכמות העבודה הנדרשת על הטקסט. אז לצערנו – אין תשובה על השאלה הזו.
מגיה לא מקצועי שעובד על טקסט מודפס (ולמי שאינו מקצועי – טוב יותר שיעבוד כך) יכול לקרוא עמוד A4 בדקה וחצי נניח? אז ספר ממוצע ייקח לו 15 עד 30 שעות.
אממה, בדרך כלל ההגהה לא נערכת בבת אחת על כל החומר, אלא טיפין טיפין. לכן אי אפשר לחלק את זה לימי עבודה.
עדיין, דווקא בהגהה אנו לא רצים להמליץ בכל מקרה על הגהה מקצועית כשאפשר להיעזר במגיה לא מקצועי, תוכלו לקרוא על זה כאן.
לעומת זאת מגיה מקצועי עובד קצת יותר לאט, אך שעות העבודה שלו מקובעות יותר. נניח שהגהה מקצועית של ספר יכולה לקחת 20 עד 30 שעות עבודה. אלא שהוא מחויב יותר להספק שעות יומי, ככל שמדובר באיש מקצוע המועסק במקום מבוסס.
בהנחה שהחומר מוכן לעימוד, זמן יצירת דוגמה לעימוד הספר הוא בדרך כלל כמה שעות עד כמה ימי עבודה, תלוי במורכבות העיצוב והדוגמה.
על אישור הדוגמה ישנם בדרך כלל דיונים מעטים שאורך הזמן שלהם תלוי מאוד בלקוח ובמהירות בה הוא מקבל החלטות.
אחר אישור הדוגמה מתחילה עבודת העימוד, שגם היא אורכת בין כמה שעות בעימוד פשוט ובסיסי של כמות קטנה, עד לכמה שבועות במקרים של עבודת עימוד מורכבת (כמו שילוב של כמה טקסטים, או עיצובים מיוחדים של תמונות).
ספר בעימוד קלאסי ללא דרישות מיוחדות, בכמות של 300 עמ' לצורך העניין, אמור לקחת עד חמישה ימי עבודה לכל היותר.
עיצוב כריכה פשוטה לספר או חוברת עשוי לקחת שעה עד שעתיים.
עיצוב כריכה מפוארת לספר צבע (לא כולל קריאיטיב) יכול לקחת עשר עד עשרים שעות.
כך גם עיצוב כריכת סקאי עם הטבעות, אלא שהזמן משתנה גם בהתאם לכמות הגלופות שיש בעיצוב.
אם אתם עושים דאנאקוד על הכריכה, זה יכול לעכב ביום או יותר (תלוי בשעה בה עובדים). מסת"ב יכול לעכב בכמה ימים, אלא אם אתם עובדים מול הוצאה לאור מבוססת שרשומה במאגר מסת"ב.
מה שכן, עיצוב הכריכה לא אמור לעכב את הספר משום שהוא עשוי להתבצע במקביל לעבודת העריכה ו/או העימוד של הספר.
הדפסה של ספר בדפוס דיגיטלי בכמה מאות יחידות – לוקחת באופן טכני כמה שעות. אלא שברוב המקרים לא ניתן לבצע הדפסה מיידית כי יש עוד עבודות בתור. אך למעשה תוך יומיים שלושה הספר עשוי להיות מודפס.
הדפסה בדפוס אופסט לוקחת זמן רב יותר, עקב ייצור הלוחות ושלבי ההפקה המורכבים יותר.
העתק שמש מבוצע תוך זמן קצר ומסופק ללקוח תוך יום עבודה אחד. באופן טכני הדפסה של 1000 יחידות לוקחת כמה ימים, אך בפועל – רוב נותני השירות יספקו לכם את הספר תוך 3 עד 6 שבועות ויותר.
אצלנו בטקסט רץ אנו מבצעים הדפסה של ספר בכריכה קשה ובאופסט, בהתחייבות על עד 10 ימי עבודה לכל היותר!
לאור כל הנ"ל, יוצא שהוצאת ספר אורכת בין שבוע לשלושה חודשים (לא כולל זמן עריכה), כשהממוצע עומד על כחודש ימים.
כאן המקום לציין כי כל האמור הוא במקרים רגילים שבהם זרימת העבודה היא במסלולים השגרתיים. לא פעם ולא פעמיים עמדנו מול אתגר שהצריך הפקה מהירה במיוחד לספר.
במקרים מיוחדים המצריכים הרצה מהירה במיוחד (כגון ספר היוצא לקראת אירוע או מועד מסוים) כדאי מאוד להתייעץ איתנו, ולבדוק אפשרויות הרצה של טקסט.
בכל הנוגע להרצה של פרויקטים בזמני לחץ – ב"ה שברנו שיאים חסרי תקדים. טקסט רץ – כבר אמרנו?
כמה סוגי ספרים תורניים יש? איך כדאי לסדר את הספרייה התורנית שלנו? האם יש חלוקה מוגדרת לספרים תורניים? וגם – למה אנחנו נקראים עם הספר?
הרבה אנשים יודעים לכתוב, אך רק מעטים כותבים ברמה גבוהה באמת. לא קל לכתוב מאמר דעה, אך זוהי הצורה החזקה והאפקטיבית ביותר להציג טיעון ולשכנע | טור לאינטליגנטים שבינינו…
מי קובע את גודל הספר? למה רוב הספרים הם בגדלים קבועים? האם ומתי כדאי לחרוג מהסטנדרטים? למה A4 כל כך פופולרי? ומה זה ISO? טור שיחסוך לכם ניירות, בדפוס ובכיס…
מי בוחר גופנים לספר? איזה גופנים יתאימו לספר שלך? מי יוצר את הגופנים? ובכלל – מה זה גופנים? כל מה שרציתם לדעת על גופנים לספר במאמר אחד קצר ומנומק.
מה כותבים בהקדמה / מבוא של ספר? מתי כותבים מבוא לספר? מה ההבדל בין הקדמה למבוא? מה אסור לכתוב בהקדמה או במבוא? כותבים ספר? הקדימו לקרוא את זה!
שבוע הספר או חודש הספר? מה זה אומר בעצם? מי המציא את המושג? מתי זה החל להתקיים? איפה זה קורה? האם יש למה לחכות?
הוצאת ספר לאור זהו צעד משמעותי. מתבקש לעצור ולשאול – בשביל מה? מה המטרה? למה אתם עושים את זה? כדאי שתהיה לכם תשובה מדויקת, לפני שאתם יוצאים לדרך…
מחפשים הוצאות ספרים בישראל? קבלו את הרשימה המלאה של כל הוצאות הספרים בארץ מכל הזמנים. מוציאי ספרים, הוצאות לאור, מכונים, מפיקים ועוד.
קיצורי מקלדת – מה זה? איזה קיצורי מקלדת יש בוורד? אלו קיצורים במקלדת תקפים בכל תוכנה? קבלו רשימת קיצורים שתקצר לכם את הדרך, אבל בקטע מוגזם!
עומדים לפני עימוד ספר? הנה לכם חמישה כללי זהב, שיחסכו לכם זמן וכסף, ויסייעו לכם להגיע לתוצאה טובה יותר ולעימוד מקצועי יותר, בפחות מאמץ!
איך בוחרים שם לספר? שם ארוך או קצר? שם מאפיין או מסקרן? איך אפשר להעיף מכירות רק בגלל שם לספר? סדרת טיפים קצרים שתסייע לכם לבחור שם בקלות!
חשבתם שאתם מכירים את תוכנת וורד? אז חשבתם. מתברר שרובנו לא ממש מכירים פונקציות נוחות וטובות מאוד שיש בתוכנה, ואם אתם עובדים על וורד – כדאי מאוד שתכירו את הטיפים הבאים…
איך היו מכינים כריכות בימים עברו? מדוע כריכות לספרי נצרות היו חייבות בגניזה? איזה אוצרות גילו בתוככי הכריכות? פנו לעצמכם רגע של יודאיקה והיסטוריה מרתקת!
מחפשים תמונות לספר שלכם? מעולה. קבלו את הדרכים הכי נכונות להשגת תמונות מעולות לספר, למדו מה מותר לעשות והכי חשוב – מאיפה אסור לקחת תמונות
עימוד תורני לספר קודש – במה הוא שונה? איך עושים אותו? מדוע הוא מבוצע דווקא בתוכנת תג? מה האתגר ביצירת קובץ 'רב-טקסט'? מדוע 'צורת הדף' לא תשתנה לעולם?
הוצאת ספר לאור זהו צעד משמעותי. מתבקש לעצור ולשאול – בשביל מה? מה המטרה? למה אתם עושים את זה? כדאי שתהיה לכם תשובה מדויקת, לפני שאתם יוצאים לדרך…
קיצורי מקלדת – מה זה? איזה קיצורי מקלדת יש בוורד? אלו קיצורים במקלדת תקפים בכל תוכנה? קבלו רשימת קיצורים שתקצר לכם את הדרך, אבל בקטע מוגזם!
כמה עולה להוציא ספר? מה המחירים להוצאת ספרים? איך אפשר לדעת כמה יעלה להפיק את הספר שלכם? לשאלות הללו – יש הרבה תשובות. חלקן נכונות.
בקטע פיקנטי, קבלו את שיאי גינס בספרים העולמיים: הספר הנמכר ביותר, הספר היקר ביותר, הגדול ביותר, העתיק ביותר, הקטן ביותר ועוד! בואו נגיע לשיא! זמן
עומדים לפני עימוד ספר? הנה לכם חמישה כללי זהב, שיחסכו לכם זמן וכסף, ויסייעו לכם להגיע לתוצאה טובה יותר ולעימוד מקצועי יותר, בפחות מאמץ!
!
קבלו למייל שלכם מדריך קצר שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!
אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
המשך גלישה מהנה :)