
שבוע הספר: מי? מה? כמה? למה? איפה? מתי?
שבוע הספר או חודש הספר? מה זה אומר בעצם? מי המציא את המושג? מתי זה החל להתקיים? איפה זה קורה? האם יש למה לחכות?
זמן קריאה: 4 דקות
לפני הדפסת הספר, ידבר אתכם מפיק ההדפסה על העתק שמש. אם הוא מסודר ואחראי, הוא ירצה שתעברו עליו, תאשרו ואולי אפילו תחתמו עליו, לפני היציאה לדרך.
במאמר הבא, נסביר בקצרה את כל מה שצריך לדעת על העתק שמש.
העתק שמש הוא בעצם מעין 'עותק ראשון' של הספר, שמשקף את הסדר והצורה בה ייראה הספר המודפס.
הוא אמנם לא יפה כמו הספר כמובן, ונראה יותר כמו ערימת חוברות מקופלת, אך בכל עמוד בו ישנה מסגרת המשקפת מה ייכנס בעמודי הספר ומה לא.
העתק שמש מודפס בהדפסה דיגיטלית ולא בדפוס אופסט, יש שמדפיסים אותו על רבע גיליון ויש שמדפיסים על גיליון שלם ומקפלים.
מקור השם "העתק שמש" הוא בימים עברו, בהם הוא היה מופק מ'פילם' (מישהו זוכר את המוצר הזה?) על ידי הקרנת אור, שבימים קדומים עוד יותר מקורו היה בשמש.
למה צריכים העתק שמש?
הסיבה העיקרית ליצירת העתק שמש היא כדי לוודא שאין טעויות בספר. לפני שמכינים לוחות ויוצאים להדפסת מאות או אלפי עותקים, חשוב לוודא שאכן הכול יוצא כראוי.
אמנם, אין הכוונה להדפסת עותק לשם הגהה נוספת של הספר. את זה אפשר לעשות במדפסת ביתית, לפני ששולחים לדפוס.
בהעתק שמש הטעויות הנבדקות (שמיד נפרט מהן) קשורות לתהליך ההדפסה, ולא לתכני הספר.
במקרי חירום, כשמתגלה פדיחה של ממש בתוכן הספר – ניתן להחליף עמוד בעמוד, מבלי להפיק העתק שמש נוסף.
אך באופן כללי עדיף להגיה את התוכן הדק-היטב, לפני שניגשים להדפסה בפועל.
כאשר מדפיסים ספר באופסט, עושים זאת בדרך כלל על גיליונות בגודל 100/70, שאותם מקפלים על 16, 8 או כמות אחרת – תלוי בגודל הספר.
עקב צורת הקיפול, העמודים לא מופיעים על הגיליון בסדר רץ, אלא כל עמוד במקום אחר בגיליון – כדי שאחרי הקיפול הכל יהיה מסודר זה אחר זה.
מצורפת תמונה של גיליון מודפס להמחשה (במקרה זה, גיליון ראשון של ספר אקשיבה, בהוצאת טקסט רץ). ניתן לראות כי סדר הדפים אינו אחיד:
כעת, חישוב המיקום של כל עמוד מבוצע על ידי תוכנת "אימפוזיציה" מורכבת, שממקמת כל עמוד בגיליון במקומו הנכון.
אלא שגם מחשב טועה לפעמים, וזו מטרתו העיקרית של העתק השמש.
בהעתק שמש צריך לבדוק שני דברים עיקריים;
בדיקות אלו חשובות מאוד בכל ספר, ובמיוחד בספרים בגודל לא סטנדרטי שאז אחוז הטעויות עולה.
האם ניתן לשנות דברים לאחר העתק שמש? התשובה היא כן. העתק שמש מבוצע לפני שלב הלוחות, ולכן אם מצאתם טעות קריטית ניתן עדיין להחליף עמוד בעמוד.
אם איתרע מזלכם ומצאתם כמה וכמה טעויות, אפשר עדיין לעצור, לתקן את כל המקומות שזקוקים לתיקון, אלא שאז יהיה צורך בהעתק שמש נוסף.
העתק שמש ראשון, בהוצאה לאור מכובדת ומקצועית אמור להיות כלול במחיר ההדפסה.
הלקוח לא אמור להטריד את עצמו בפרטים טכניים הקשורים לשלבי ההדפסה, והטור המצ"ב נועד רק ללקוחות שכן חפצים להתעניין ולהיות שותפים לתהליך.
אך במידה והוחלט להוציא העתק שמש נוסף, ולא משום טעויות שמקורן בהפקת ההעתק אלא טעויות בתוכן הספר שהמחבר נזכר באיחור לתקן – העלות היא כמה עשרות עד כמה מאות, תלוי בגודל הספר ובמספר העמודים שלו.
חשוב לשים לב!
העתק שמש הוא מעין 'שטר הסכמה' על הספר. אם בהדפסה הייתה חלילה טעות, שלא הופיעה בהעתק השמש – הדפוס יישא באחריות על התוצאה.
אולם, אם הטעות הופיעה כבר בהעתק השמש, והלקוח אישר זאת – שום דפוס לא יישא באחריות על התוצאה!
אצלנו בטקסט רץ למשל, אנו מקפידים לעבור על העתק השמש בנוסף להגהת הלקוח, כדי להפחית לאפס את הסיכון בטעות. אך עדיין – אחריות האישור מוטלת על הלקוח בלבד.
לכן חשוב מאוד להקדיש כמה שעות טובות לבדיקה עיונית שלו כדי לוודא שאפשר לצאת לדרך בביטחון וברוגע.
עברתם היטב על העתק השמש? הכל נראה טוב ומאושר?
מזל טוב! יורדים לדפוס!!
שבוע הספר או חודש הספר? מה זה אומר בעצם? מי המציא את המושג? מתי זה החל להתקיים? איפה זה קורה? האם יש למה לחכות?
חשבתם שאתם מכירים את תוכנת וורד? אז חשבתם. מתברר שרובנו לא ממש מכירים פונקציות נוחות וטובות מאוד שיש בתוכנה, ואם אתם עובדים על וורד – כדאי מאוד שתכירו את הטיפים הבאים…
מתלבטים אם תספיקו להוציא את הספר בזמן? רוצים לדעת תוך כמה זמן תסיימו את התהליך? בואו לגלות כמה זמן לוקח להוציא ספר לאור, עם פירוט מלא על כל שלב בתהליך הוצאת הספר!
כמה טונות נייר נכנסים לקלפיות בפועל? וכמה הולכים על כל המערכה? מה כוללת ערכת קלפי? ומי זורק 100,000 ק"ג נייר לזבל? קבלו את הבחירות מזווית
גם אתם מקבלים מדי פעם הודעות ספאם ופרסום למייל שלכם? מה הבעיה? מכינים הודעה, מכניסים נמענים וברגע אחד – קלאק! פרסמתם חינם למאות אנשים! חשבתם על זה? יופי. כדאי שתחשבו שוב…
מחפשים הוצאות ספרים בישראל? קבלו את הרשימה המלאה של כל הוצאות הספרים בארץ מכל הזמנים. מוציאי ספרים, הוצאות לאור, מכונים, מפיקים ועוד.
שגיעוט קטיב זה משהו שלצערנו נפוץ יותר משנדמה. האם כותבים מקסימום או מכסימום? איננה או אינה? לולי או לולא? מה זה 'למצער'? מה זה 'בכדי'?
מי קובע את גודל הספר? למה רוב הספרים הם בגדלים קבועים? האם ומתי כדאי לחרוג מהסטנדרטים? למה A4 כל כך פופולרי? ומה זה ISO? טור שיחסוך לכם ניירות, בדפוס ובכיס…
מחפשים הוצאות ספרים בישראל? קבלו את הרשימה המלאה של כל הוצאות הספרים בארץ מכל הזמנים. מוציאי ספרים, הוצאות לאור, מכונים, מפיקים ועוד.
קבלו את הרשימה המלאה והבלעדית של כל סוגי הדפוס הקיימים, העתיקים והחדשניים ביותר! כל הדפוסים, כל ההדפסות – הכל במאמר אחד קצר + הסברים ותמונות.
איך מגנים על זכויות יוצרים של ספר? למי שייכות זכויות היוצרים בספר שלכם? האם מותר להעתיק ספר או תוכן כתוב? בואו נדבר קצת על נושא גנוב במיוחד
הרבה אנשים יודעים לכתוב, אך רק מעטים כותבים ברמה גבוהה באמת. לא קל לכתוב מאמר דעה, אך זוהי הצורה החזקה והאפקטיבית ביותר להציג טיעון ולשכנע | טור לאינטליגנטים שבינינו…
הוצאה עצמית של ספר – האם זה משתלם? למי הולכים הרווחים מהספר? מי קובע את מחיר הספר ואת צורת ההפקה? האם לא כדאי להדפיס לבד? במילה אחת: תלוי…
מחפשים חנות ספרים? רוצים להכיר את כל חנויות הספרים? קבלו רשימה של כ-450 חנויות ספרים בכל הארץ! כך תוכלו לעקוב אחר ההפצה של הספר שלכם!
מחפשים תמונות לספר שלכם? מעולה. קבלו את הדרכים הכי נכונות להשגת תמונות מעולות לספר, למדו מה מותר לעשות והכי חשוב – מאיפה אסור לקחת תמונות
מחפשים משהו מעניין לקרוא? דברים מעניינים שיסייעו לכם לנצל את הבידוד וימי הקורונה בצורה חיובית? במאמר הבא נציג לכם שפע אפשרויות של קריאה מקוונת ומודפסת,
מי קובע את גודל הספר? למה רוב הספרים הם בגדלים קבועים? האם ומתי כדאי לחרוג מהסטנדרטים? למה A4 כל כך פופולרי? ומה זה ISO? טור שיחסוך לכם ניירות, בדפוס ובכיס…
קיצורי מקלדת – מה זה? איזה קיצורי מקלדת יש בוורד? אלו קיצורים במקלדת תקפים בכל תוכנה? קבלו רשימת קיצורים שתקצר לכם את הדרך, אבל בקטע מוגזם!
!
קבלו למייל שלכם מדריך קצר שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!
אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
המשך גלישה מהנה :)