
שְגִיעוֹט קְטִיב: קבלו 10 שגיאות שכולנו נופלים בהן
שגיעוט קטיב זה משהו שלצערנו נפוץ יותר משנדמה. האם כותבים מקסימום או מכסימום? איננה או אינה? לולי או לולא? מה זה 'למצער'? מה זה 'בכדי'?
זמן קריאה: 3 דקות
הוצאת ספר לאור זהו תהליך מורכב ובעל משמעות הדורש השקעה. השאלה הראשונה והבסיסית בהוצאת ספר, היא מה המטרה בהוצאת הספר לאור?
האמת – יש שאלה ראשונה ובסיסית יותר; מה זה ספר?
כמובן. ספר הוא קובץ מידע, שנכתב (ועוצב) ונכרך יחד. בנוסף, הוא שוכפל לעותקים רבים משום שיוצר או מגיש המידע סבור היה שאנשים רבים יגלו בו עניין.
וכאן אנו שבים לשאלה הראשונה, למה? למה להוציא ספר? מה המטרה בביצוע כל הפעולות הללו שעולות כסף ודורשות זמן?
זה אולי נשמע פתטי, אך מתברר שמחברים רבים מתקשים להגדיר במדויק את התשובה לשאלה – מה מטרתך בהוצאת הספר! בשביל מה אתה מוציא ספר?
ברור ומוסכם שאדם שמוציא ספר – בא לחדש משהו, להוסיף משהו לעולם. אחרת – לשם מה הוא עושה זאת?
ברם, אין הכוונה בהכרח לתוכן חדש, אלא לחידוש בעצם הפקת הספר, חידוש שיצדיק את ההשקעה המרובה בהוצאת הספר לאור.
'משהו חדש' יכול להתפרש בהרבה צורות;
בכל מקרה, עליכם לבחון היטב שבספר שלכם יש חידוש מסוים, שאם לא כן – הוא לא יעניין ולא יימכר, וחבל על כוחותיכם, זמנכם וכספכם.
כשאתם יוצאים לדרך, בתחילת כתיבת הספר (או אחרי, לעולם לא מאוחר) עליכם לשבת ולהגדיר במדויק, אפשרי גם בכתב – מה המטרה בהוצאת הספר. מה החידוש בו.
הגדרת המטרה בהוצאת הספר חשובה עד מאוד, כדי שתדעו כיצד להתנהל לאורך שלבי ההפקה!
באופן כללי אפשר לחלק את מטרות הוצאת הספר לשתי קטגוריות בסיסיות; מטרה ערכית ומטרה מסחרית.
סופרים רבים מוציאים את ספריהם, לא כפונקציה מסחרית שנועדה לתת להן רווח, אלא מטעמים ערכיים, מוסריים, מצפוניים ועוד.
כמובן! גם מי שמוציא מטעמים ערכיים, זכותו המלאה להרוויח ביושר כסף מספריו, אדרבה! אך כוונתנו היא שהרווח הוא לא מטרתו העיקרית.
יש שרוצים להשפיע על החברה, יש שרוצים לחשוף את דעתם, יש שרוצים להעניק לציבור הזדמנות ליהנות מפרי ידיהם, יש שחפצים בהנצחה של אחרים או של עצמם ועוד ועוד.
כאשר מטרת הוצאת הספר היא מטרה ערכית – המחבר יכול להרשות לעצמו להשקיע גם בפרטים שלא בטוח שיקדמו מכירות, או שהרווח מהם יכסה את העלות, אלא בעיקר יכבדו את הספר ויגרמו להוקרה שלו.
למשל, מחבר שחולם על השבחת דפוס מסוימת – נניח הבלטה פיזית של הטקסט על הכריכה.
אם המטרה היא ערכית וההוצאה לא יקרה מדי – הוא יוכל לעשות זאת, גם אם לא בטוח שזה ספציפית יקדם מכירות ברמה שתכסה את ההוצאה הזו.
שהרי מטרתו שהספר ייראה טוב, יפתה את הקורא הפוטנציאלי לרכוש או לקרוא אותו וישיג את מטרתו.
לעומת זאת, אם מטרת הוצאת הספר לאור היא מסחרית – כל התהליך יהיה מחושב הרבה יותר, כל הוצאה תיבדק האם היא תכסה את עצמה ותקדם מכירות, והכל יהיה ממוקד בכדי להשיג את המטרה.
למשל, בהפקה מסחרית – לא תבוצע השבחת דפוס שלא תקדם בבירור את מכירות הספר ברמה שהרווח יהיה גבוה יותר מההוצאה.
אם יש למחבר כסף להשקיע – הוא ישמור אותו לפרסום הספר ולשיווקו.
בשלב הבא, חשוב להגדיר במדויק עבור מי מוציאים את הספר לאור.
קהל היעד של הספר חשוב מאוד לצורך החלטות נבונות ויעילות בשלב ההפקה. האם קהל היעד הוא צעירים? מבוגרים? נשים? גברים? דתיים? חילוניים? ועוד ועוד…
פעמים וקהל היעד מוגדר מאוד, ופעמים והוא מטושטש וצריך לחשוב על התשובה. לא מן הנמנע כי יהיו מספר קהלי יעד לאותו ספר!
הכרת קהל היעד ואפיון מקצועי שלו, יסייעו להגיש את הספר בצורה שתתאים למטרתו, תהפוך את השפעתו ומכירותיו לאפקטיביות יותר, והוצאת הספר תצדיק את עצמה.
לפי הגדרת קהל היעד נחליט על סגנון הכתיבה, עיצוב הכריכה, העימוד, סוג הנייר ושאר מרכיבי ההפקה.
קרדיט תמונה ראשית: freepik.com
שגיעוט קטיב זה משהו שלצערנו נפוץ יותר משנדמה. האם כותבים מקסימום או מכסימום? איננה או אינה? לולי או לולא? מה זה 'למצער'? מה זה 'בכדי'?
בקטע פיקנטי, קבלו את שיאי גינס בספרים העולמיים: הספר הנמכר ביותר, הספר היקר ביותר, הגדול ביותר, העתיק ביותר, הקטן ביותר ועוד! בואו נגיע לשיא! זמן
מחפשים הוצאות ספרים בישראל? קבלו את הרשימה המלאה של כל הוצאות הספרים בארץ מכל הזמנים. מוציאי ספרים, הוצאות לאור, מכונים, מפיקים ועוד.
מי בוחר גופנים לספר? איזה גופנים יתאימו לספר שלך? מי יוצר את הגופנים? ובכלל – מה זה גופנים? כל מה שרציתם לדעת על גופנים לספר במאמר אחד קצר ומנומק.
הוצאה עצמית של ספר – האם זה משתלם? למי הולכים הרווחים מהספר? מי קובע את מחיר הספר ואת צורת ההפקה? האם לא כדאי להדפיס לבד? במילה אחת: תלוי…
הדפסות תלת מימד, מאיפה ולאן? קבלו הצצה כולל תמונות ישירות אל מה שבעתיד יהיה חלק אינטגרלי מחיינו. והאם יום אחד נוכל להדפיס ספרים כרוכים ותפורים מראש?
כמה עולה להוציא ספר? מה המחירים להוצאת ספרים? איך אפשר לדעת כמה יעלה להפיק את הספר שלכם? לשאלות הללו – יש הרבה תשובות. חלקן נכונות.
איך יודעים כיצד לסווג ספר? מתי ספר נקרא פרוזה, מתי מותחן, מתי סיפורת ומתי יעץ? מה ההבדלים בין ביוגרפיה, מונוגרפיה ואוטוביוגרפיה? בואו נעשה סדר, אחת
אז כמות הספרים המודפסים גדלה או קטנה? וכמה ספרים יצאו לאור השנה בישראל? רגע לפני שאתם מוציאים ספר – כדאי שתשמעו קצת על הנתונים…
מה כותבים בהקדמה / מבוא של ספר? מתי כותבים מבוא לספר? מה ההבדל בין הקדמה למבוא? מה אסור לכתוב בהקדמה או במבוא? כותבים ספר? הקדימו לקרוא את זה!
בקטע פיקנטי, קבלו את שיאי גינס בספרים העולמיים: הספר הנמכר ביותר, הספר היקר ביותר, הגדול ביותר, העתיק ביותר, הקטן ביותר ועוד! בואו נגיע לשיא! זמן
מסה, או 'כתיבה מסאית' – זו הסוגה המשוחררת והחופשית בעולם הכתיבה, הרגשית ואולי גם הנוגעת ללב. אך כדי שהיא תהיה באמת איכותית ונכונה – כדאי להכיר גם את כלליה המסקרנים…
רוצה להוציא ספר שירים לאור? כדאי לקרוא קצת על המונח שירה, על מושגי היסוד, ובעיקר – על מה שיהפוך אותך למשורר טוב? וגם – איך
חשבתם שאתם מכירים את תוכנת וורד? אז חשבתם. מתברר שרובנו לא ממש מכירים פונקציות נוחות וטובות מאוד שיש בתוכנה, ואם אתם עובדים על וורד – כדאי מאוד שתכירו את הטיפים הבאים…
גם אתם מקבלים מדי פעם הודעות ספאם ופרסום למייל שלכם? מה הבעיה? מכינים הודעה, מכניסים נמענים וברגע אחד – קלאק! פרסמתם חינם למאות אנשים! חשבתם על זה? יופי. כדאי שתחשבו שוב…
מחפשים חנות ספרים? רוצים להכיר את כל חנויות הספרים? קבלו רשימה של כ-450 חנויות ספרים בכל הארץ! כך תוכלו לעקוב אחר ההפצה של הספר שלכם!
דאנאקוד? מסת"ב? סריקה מהירה של הטור הבא – תעזור לכם להבין את כל מה שאתם צריכים לדעת על הברקודים האלו מגב הספר, ואולי אפילו ליצור לעצמכם דאנאקוד…
!
קבלו למייל שלכם מדריך קצר שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!
אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
המשך גלישה מהנה :)