
חלוקת הז'אנרים (סוגות) בספרות העברית
איך יודעים כיצד לסווג ספר? מתי ספר נקרא פרוזה, מתי מותחן, מתי סיפורת ומתי יעץ? מה ההבדלים בין ביוגרפיה, מונוגרפיה ואוטוביוגרפיה? בואו נעשה סדר, אחת
זמן קריאה: 8 דקות
למעשה, ממציא מדפסת התלת מימד הראשונה הינו צ'אק האל מחברת "3D Systems" שהמציא אותה כבר בשנת 1983. אך היא הייתה מעוגנת בפטנט רשום עד לשנת 2006, ורק אז הותרה לשימוש הכלל.
התרת הפטנט אפשרה לכל מפתח וממציא לקחת את הרעיון להיכן שירצה, ובחלוף השנים שעברו מאז – התפתחו שיטות הדפסה רבות ובחומרים רבים, ששדרגו משמעותית את יכולות התעשייה.
הדפסת תלת מימד אינה דומה כל כך לשאר סוגי הדפוס הקיימים. תהליך הדפסת תלת הממד מבוסס על זרוע מתכווננת, שפולטת דיו סמיך בעל תכונות התואמות למוצר הנדרש.
ברוב ההדפסות משתמשים בחומרי הדפסה פולימריים המתקשים במגע עם האוויר או עם חום.
המדפסת למעשה מדפיסה שכבות-שכבות של החומר הרצוי, שילך וייערם עד לקבלת מוצר תלת ממדי ממשי.
אתם מוזמנים למסע, בעקבות העתיד…
בשלב הראשון המפתחים של מדפסת התלת-ממד, טרם קלטו במה הם עוסקים. נדמה היה להם שיש כאן פוטנציאל גדול לייצור צעצועים מורכבים.
בשביל מה להרכיב קרון רכבת מעשרות חלקים, אם אפשר להדפיס אותו בלחיצת כפתור אחת? אפשר גם להדפיס צורות חייזריות שבלתי אפשרי להדפיס אותן בעזרת תבניות יציקה קלסיות.
שלב הניסויים הביא לעולם מוצרים מפעימים בצורתם, או בלתי הגיוניים. תחשבו על שתי טבעות המשולבות זו בזו, למרות שהן נעשו כמקשה אחת ולא הולחמו…
עד מהרה התברר, שהניסיונות הראשונים היו רק צעצוע, לעומת מה שבאמת צופן העתיד.
כמעט מתבקש היה לפתח ולשכלל שיטות לשלב הדפסות ממספר מרכיבים שונים, כגון מתכות שונות לצד פולמרים ופלסטיקים, גם בגדלים ננו-טכנולוגיים.
זה עדיין לא בשיווק מסחרי, אך הדפסת פלאפון סיטונאית בתלת-ממד, עשויה לעלות זול הרבה יותר מהעסקת עשרות אלפי עובדים ואינספור מכונות ורובוטים המשולבים בפסי הייצור.
אנקדוטה מעניינת היא, שהאובייקטים היחידים על פני כדור הארץ שהייתה להם יכולת שכפול עצמי עד היום, היו תאי אורגניזם וגופים חיים.
כעת מצטרף שותף חדש למגרש.
קבלו את מדפסת התלת ממד, שבלי שום קושי – תוכל להדפיס עוד ועוד מדפסות נוספות…
השלב הבא היה רקיחת דיו המבוסס על חומרי מזון; חלבונים, פחמימות, שומנים, מלחים ועוד. שילובים נכונים של כל אחד מהמרכיבים יוכלו ליצור דימוי מדויק של כמעט כל סוג מזון שקיים!
בעתיד, שלמעשה כבר מתדפק על פתחנו, ניתן יהיה להזין למדפסת את חומרי היסוד הנכונים, להוריד מתכון מאתר מזדמן, ולהדפיס מוצרי מזון מכל הבא ליד.
אז מה, שנדפיס לנו איזו פיצה טובה?
אה, ובא לכם לגוון הפעם עם גבינה צהובה בצבע כחול?
האיום הגדול, והסכנה הגדולה, הטמונים בבשורה של הדפסות תלת הממד, הם היכולת של כל אדם, כולל כל אדם, לרכוש מדפסת תלת ממדית ולהדפיס כלי נשק.
כבר כיום ישנם מודלים תלת ממדיים של כלי נשק שמסתובבים ברשת, וככל שרשויות החוק מנסות לאכוף ולמנוע זאת – ההצלחה מהם והלאה.
חשבו על כך שכל טרוריסט בכל נקודה בגלובוס, יוכל להוריד למחשבו האישי מודל של תת-מקלע אוטומטי, ללחוץ הדפס ו…
בעצם אולי טוב יותר שלא תחשבו.
בשביל מה לשכור פועלים, לרכוש חומרים, להביא כלי עבודה ולטנף את כל הסביבה באבק, קרשים ופיגומים – אם אפשר פשוט להציב במקום מדפסת ענק תלת-ממדית, להזין תכנית אדריכלית ופשוט ללחוץ הדפס?
חומרי בנייה נוזליים שמתקשים יוזנו למכונה, והיא תכין את הבית קומפלט, כולל שכבת בידוד, שכבת ציפוי חיצונית ורעפים אדומים ולוהטים.
תמיד חלמתם על ספה ענקית שלא נכנסת בדלת? קדימה, תדפיסו אותה מראש בתוך הבית וסיימנו סיפור!
אם בהתפתחות טכנולוגית עסקינן, מובן שנאס"א לא הרשו לעצמם להישאר מאחור, והבריקו שאין כל טעם להטיס חלקי מבנים מוכנים לחלל.
הרבה יותר פשוט להעמיס מדפסת אחת, ובלוקים של חומרי גלם נדרשים לבנייה. את התכנית האדריכלית – יישלחו כבר הלוויינים.
רגע, האם מדפסת אחת תספיק?
אין דבר, אם יהיה צורך – היא תדפיס לעצמה חברות נוספות…
תחום שבו הדפסת תלת-הממד הפיחה תקווה אמיתית, זהו תחום הרפואה.
זה התחיל עם חלקי פלסטיק קשיח שנועדו להחליף עצמות מרוסקות או חסרות, תהליך שכבר כיום נמצא בעיצומו ובכל בית חולים ניתן להזמין מודלים תלת ממדיים של כל עצם אפשרית.
בשלב הבא, החלו ניסויים נועזים של הדפסת רקמות, על ידי הרכבת 'דיו' מתרביות של תאי גזע ותאים חיים אחרים.
תהליך זה הוביל עד מהרה על עתיד בלתי נתפס, בו יודפסו וישוחזרו אברים שלמים על כל רקמותיהם ומי יודע – אולי עוד יתקצרו בזכות זה התורים הארוכים להשתלות כבד ואברים אחרים.
רוצים להדפיס את ספרכם בתלת ממד? כך תוכלו לקבל את ספרכם כרוך, תפור, מודבק, מוטבע ומוכן לשימוש בלחיצת כפתור אחת!
אם כן – דברו אתנו עוד עשרים שנה. כרגע אנחנו משתלמים בתחום… 😊
אך אם נהיה רציניים לרגע, מסתבר שעד מהרה יוכלו להדפיס גלופות למגוון שימושי דפוס בהדפסה תלת ממדית, מה שעשוי להוריד את העלויות באופן משמעותי.
ובכן, העתיד כבר כאן. זאת עובדה.
יש שיאמרו שהוא טוב, יש שיאמרו שהוא רע.
לכל הדעות – הוא הולך להיות מרתק…
איך יודעים כיצד לסווג ספר? מתי ספר נקרא פרוזה, מתי מותחן, מתי סיפורת ומתי יעץ? מה ההבדלים בין ביוגרפיה, מונוגרפיה ואוטוביוגרפיה? בואו נעשה סדר, אחת
הדפסות תלת מימד, מאיפה ולאן? קבלו הצצה כולל תמונות ישירות אל מה שבעתיד יהיה חלק אינטגרלי מחיינו. והאם יום אחד נוכל להדפיס ספרים כרוכים ותפורים מראש?
הוצאת ספר לאור זהו צעד משמעותי. מתבקש לעצור ולשאול – בשביל מה? מה המטרה? למה אתם עושים את זה? כדאי שתהיה לכם תשובה מדויקת, לפני שאתם יוצאים לדרך…
מסה, או 'כתיבה מסאית' – זו הסוגה המשוחררת והחופשית בעולם הכתיבה, הרגשית ואולי גם הנוגעת ללב. אך כדי שהיא תהיה באמת איכותית ונכונה – כדאי להכיר גם את כלליה המסקרנים…
מחפשים חנות ספרים? רוצים להכיר את כל חנויות הספרים? קבלו רשימה של כ-450 חנויות ספרים בכל הארץ! כך תוכלו לעקוב אחר ההפצה של הספר שלכם!
מי בוחר גופנים לספר? איזה גופנים יתאימו לספר שלך? מי יוצר את הגופנים? ובכלל – מה זה גופנים? כל מה שרציתם לדעת על גופנים לספר במאמר אחד קצר ומנומק.
מתלבטים אם תספיקו להוציא את הספר בזמן? רוצים לדעת תוך כמה זמן תסיימו את התהליך? בואו לגלות כמה זמן לוקח להוציא ספר לאור, עם פירוט מלא על כל שלב בתהליך הוצאת הספר!
מחפשים הוצאות ספרים בישראל? קבלו את הרשימה המלאה של כל הוצאות הספרים בארץ מכל הזמנים. מוציאי ספרים, הוצאות לאור, מכונים, מפיקים ועוד.
כמה סוגי ספרים תורניים יש? איך כדאי לסדר את הספרייה התורנית שלנו? האם יש חלוקה מוגדרת לספרים תורניים? וגם – למה אנחנו נקראים עם הספר?
דאנאקוד? מסת"ב? סריקה מהירה של הטור הבא – תעזור לכם להבין את כל מה שאתם צריכים לדעת על הברקודים האלו מגב הספר, ואולי אפילו ליצור לעצמכם דאנאקוד…
מחפשים משהו מעניין לקרוא? דברים מעניינים שיסייעו לכם לנצל את הבידוד וימי הקורונה בצורה חיובית? במאמר הבא נציג לכם שפע אפשרויות של קריאה מקוונת ומודפסת,
איך כותבים ספר? זה דומה להלחנת שירים? לציור אינטואיטיבי או לבנייה לפי תכנית אדריכלית? האם יש דרך מקצועית ונכונה יותר לחקוק מידע עלי ספר? מאמר שישנה את הספר שלכם…
מתי החלו לכתוב שירה? מי היו המשוררים הראשונים? מה ההבדל בין שירה לפיוט? ובאיזה מגזר השירה כמעט נעלמה, וצצה פתאום לפני חודשיים? קיצור תולדות השירה
איך בוחרים שם לספר? שם ארוך או קצר? שם מאפיין או מסקרן? איך אפשר להעיף מכירות רק בגלל שם לספר? סדרת טיפים קצרים שתסייע לכם לבחור שם בקלות!
כמה סוגי נייר יש? איזה נייר מתאים לספר? איזה נייר מתאים לכריכת הספר? האם יש הבדל במחירי הנייר? קבלו את כל סוגי הנייר המצויים בשוק, עם הסבר קל וקצר על כל אחד!
שבוע הספר או חודש הספר? מה זה אומר בעצם? מי המציא את המושג? מתי זה החל להתקיים? איפה זה קורה? האם יש למה לחכות?
כמה סוגי נייר יש? איזה נייר מתאים לספר? איזה נייר מתאים לכריכת הספר? האם יש הבדל במחירי הנייר? קבלו את כל סוגי הנייר המצויים בשוק, עם הסבר קל וקצר על כל אחד!
עומדים לפני עימוד ספר? הנה לכם חמישה כללי זהב, שיחסכו לכם זמן וכסף, ויסייעו לכם להגיע לתוצאה טובה יותר ולעימוד מקצועי יותר, בפחות מאמץ!
איך מוציאים לאור ספר ראשון? איך עובד תהליך הוצאת הספר? מה אתם עושים ומה ההוצאה לאור? פירוט של כל השלבים יעשה לכם קצת סדר בראש,
כמה עולה להוציא ספר? מה המחירים להוצאת ספרים? איך אפשר לדעת כמה יעלה להפיק את הספר שלכם? לשאלות הללו – יש הרבה תשובות. חלקן נכונות.
מחפשים תמונות לספר שלכם? מעולה. קבלו את הדרכים הכי נכונות להשגת תמונות מעולות לספר, למדו מה מותר לעשות והכי חשוב – מאיפה אסור לקחת תמונות
מה כותבים בהקדמה / מבוא של ספר? מתי כותבים מבוא לספר? מה ההבדל בין הקדמה למבוא? מה אסור לכתוב בהקדמה או במבוא? כותבים ספר? הקדימו לקרוא את זה!
הוצאה עצמית של ספר – האם זה משתלם? למי הולכים הרווחים מהספר? מי קובע את מחיר הספר ואת צורת ההפקה? האם לא כדאי להדפיס לבד? במילה אחת: תלוי…
להוציא ספר זה רווחי? כמה כסף להשקיע? הרווח יכסה את העלויות? שוק הספרים לא מוצף מדי? אנשים לא הפסיקו לקרוא?… ובכן, מתברר שיש בהחלט ממה לחשוש…
מסה, או 'כתיבה מסאית' – זו הסוגה המשוחררת והחופשית בעולם הכתיבה, הרגשית ואולי גם הנוגעת ללב. אך כדי שהיא תהיה באמת איכותית ונכונה – כדאי להכיר גם את כלליה המסקרנים…
!
קבלו למייל שלכם מדריך קצר שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!
אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
המשך גלישה מהנה :)