משבר הקורונה בשנת 2020 תפס את כולנו לא מוכנים. בבית, בעבודה, בלימודים וגם בעולם הספר.
במאמר הבא נסקור את חנויות הספרים היפות בעולם, ואת דרכי ההתמודדות שלהן עם משבר הקורונה בשעתו.
אז תיהנו מהתמונות, ותתפללו שהדבר הזה ייעלם לנו מהחיים סופית.
ליווריה ללו – livraria lello
- מיקום: אופורטו, פורטוגל
- אתר הבית: livrarialello.pt
החנות הוקמה בשנת 1869 ומאז מוכרת ספרים עד היום ברציפות. העיצוב שלה מושך תיירים רבים לביקור, גם אם הם לא מתחברים לפורמט המודפס.
הסגירה הראשונה שלה מאז הייתה עם פרוץ משבר הקורונה, מה שהעיק מאוד על מכירות החנות כמובן. בכדי להתמודד עם ההאטה הגדולה במכירות, יצרה החנות מסכות מודפסות בעיצוב מותאם לספרים הפופולריים שלה.
מה דעתכם?
חנות הספרים האחרונה – The Last Bookstore
- מיקום: לוס אנג'לס, ארה"ב
- אתר הבית: shopthelastbookstore.com
חנות רחבת ידיים מפוארת במיוחד, המשקיעה רבות ביצירת עיצובים מקוריים ומושכי עין, זאת במטרה למשוך את הצעירים חובבי האינסטגרם והרשתות החברתיות להצטלם במקום.
האם הם הצליחו למשוך צעירים כך? מסתבר שכן. האם הצעירים הללו קנו במקרה ספרים? אההממ.. שאלה הבאה בבקשה.
הקורונה פגעה מאוד במכירות החנות, אשר ירדו על פי דברי הנהלתה בכ-80%. כדי להתמודד עם ההפסדים מצאו בעלי החנות דרך מקורית להרוויח:
הם החלו להשכיר את החנות לחתונות ואירועים קטנים (על פי ההנחיות וכל זה), ועד מהרה נוצר ביקוש לחנות המרווחת עתירת העיצובים הייחודיים (מקור).
סלקסייז דומיניקן – Selexyz Dominicanen
- מיקום: מאסטריכט, הולנד
- אתר הבית: libris.nl/dominicanen
מנזר קרוייזר הוקם בשנת 1230 ומאז עבר תהפוכות וגלגולים רבים. שנים רבות שימש את הממסד הנוצרי, בהמשך הוסב למבנה צבאי, ולאחריו לגלריות ושימושים שונים.
החל משנת 2005 הוסרו ממנו הסמלים והוא משמש כבית מלון וכסניף של רשת הספרים סלקסיז, ונמכרים בו כל סוגי הספרים לרבות תנ"ך כמובן, תלמוד בבלי וספרי יהדות נוספים.
עיצוב החנות והמלון נועד על פי המעצב לתת הרגשה לכל אחד ואחד מבאיו שהוא רצוי במקום. קצת פחות רלוונטי עבור אלו מעמנו שכבר אינם כאן כדי לספר, עד כמה הם היו לא רצויים שם…
בכל מקרה החנות שנקלעה לקשיים אדירים בשל חכירת שטחה הענק, וההגבלות על כמות הנכנסים לצד הסגרים החוזרים, פתחה דוכני מכירות ניידים ברחובות ובמרכזי הקניות שסביב לחנות. (מקור)
לא ראינו בעצמנו את הדוכנים, אבל מפוארים כמו חנות האם – הם בטוח לא.
קרדיט: אוטטר, ויקיפדיה
אל אתנאום – el ateneo
- מיקום: בואנוס איירס, ארגנטינה
- אתר הבית: yenny-elateneo.com
המקום נבנה בשנת 1919 בכדי לשמש כאודיטוריום מפואר להופעות מוזיקליות והצגות שונות. בשנת 2000 נמכרה החנות לאדולפו דה וינצ'יני, בעליה של רשת חנויות ארצית, אשר חלם במשך זמן רב על הפיכת המקום לחנות ספרים.
בשנת 2019 מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק הכתיר את החנות בתואר "חנות הספרים היפה בעולם". הצצה בתמונות הבאות (ובאתר הבית של הרשת) מעלה כי יש גו בדברים.
הקורונה הכתה גם בחנות הזו באופן משמעותי מאוד, ובשל כך הגתה הנהלת החנות רעיון מבריק: למכור ספרים דרך האינטרנט!
וכעת ברצינות, מסתבר שבארגנטינה זה קצת יותר מסובך, הן בשל הגבלות רגולטריות, ובעיקר בשל הקושי להגיע לנקודות השונות ברחבי העיר והמדינה, על פי התחייבויות המשלוחים.
סטרנד – Strand Book Store
- מיקום: ניו יורק, ארה"ב
- אתר הבית: strandbooks.com
חנות הספרים הענקית שקיימת כבר 93 שנה, שרדה שתי מלחמות עולם, משברים כלכליים ומה לא. משבר הקורונה הוביל לראשונה לטלטול רציני של החנות, וכמעט לסגירתה.
במרץ 2020 פטרה הנהלת החנות 188 מתוך 212 עובדים, ובאפריל קבלה מענק של כ-1,000,000 דולר ויש גרסאות שכפול מזה, כדי להשיב את העובדים. בפועל חזרו לחנות רק עשרים וארבעה עובדים והדבר עורר ביקורת ציבורית.
למרות זאת, באוקטובר 2020 פרסמה הנהלת החנות קריאה לעזרה בה הביעה את צערה על מצבה העגום ועל כך שהיא ככל הנראה תיסגר, בעקבות כך בצעו קונים רבים כ-25,000 רכישות מקוונות באתר הספרים שלה.
אסליט – Eslite
- מיקום: טאייפי, טאיוון
- אתר הבית: eslite.com
חנות ספרים מפוארת וענקית שנפתחה בשנת 1999, ומאז הייתה פתוחה במשך 24 שעות ביממה בלי הפסק!
החנות מתפרסת על פני 300,000 מ"ר (!). בחנות ניתן להשיג מאות אלפי כותרים, ומכל השפות והסוגים בעולם כולו.
שמה של החנות נקשר מעת לעת בהדרת כותרים בעלי גוון פוליטי הנוגד את הלך רוחן של הרשויות, אך במדינה זו מסתבר שרוב הגופים העוסקים במידע נתקלים בכך.
החנות החזיקה בהסכם שכירות עד למאי 2020, אך בשל משבר הקורונה החנות לא המשיכה אסליט את חוזה השכירות, והסניף שהיה פתוח במשך למעלה מ-20 שנה ברציפות – נסגר 🙁
אז מה היה לנו?
הסקירה הזו צפתה בשינויים המתרחשים בעולם הספר בהתאם לשינויים העולמיים. ראינו כמה דרכים מעניינות להתמודדות מול המגיפה, ואנו מקווים שהיא תסור מחיינו אוטוטו והעולם יחזור למצב בו הכרנו אותו.
השינויים בחנויות הללו משקפים כמובן את ההשלכות של הקורונה על עולם הספר כולו, וניתן לראות חנויות רבות בעולם שפתחו אתרי מסחר, אלא שאז ישנו איזון מחודש.
חנות המשתייכת לרשת ענקית אינה מעניקה שירות עודף ללקוח יותר מחנות קטנה, והמשחק כולו משתנה.
כמובן שזה משפיע גם על מחברי הספרים, ונדרשת כיום יותר מתמיד חוות דעת מקצועית ומנוסה שמתמצאת היטב במתרחש בעולם הספר, כדי לתכנן נכון את תהליך ההוצאה לאור.
אז עד כאן להיום, מקווים שנהניתם ושלעולם לא יקרה שוב מצב בו איננו יכולים להיכנס לחנויות המדהימות הללו 🙂
מה החנות הכי יפה בארץ?
אור חיים ירושלים