שלום לכם, ואיזה כיף שאתם כאן 🙂
במאמר הבא, נרצה לדון בכל הנוגע לגופנים או סוגי פונטים, בהקשר של בחירה נכונה לעימוד ועיצוב ספר שלכם.
טיפ: אם אתם מחפשים להוריד פונט בחינם וללא תשלום להתקנה במחשב שלכם – תוכלו לעבור למאמר העוסק בפונטים יפים להורדה בחינם באתר שלנו!
אך לפני כן, שאלה קטנה:
מה זה בעצם גופנים?
לפני שנדון בגופנים לספר, בואו נדבר קצת על גופנים בכלל. מה זה גופן?
גופן הוא למעשה צורת האות, מעבר למבנה הבסיסי שלה.
הבדלים קיצוניים בין גופנים זה כמובן כתב דפוס מול כתב יד, כתב רש"י, חצי קולמוס ועוד, אך למעשה – גם בתוך 'כתב מרובע' ישנם הבדלים רבים מאוד.
בתמונה הבאה ניתן לראות הבדלים בין סוגי גופנים שונים:
ברמה המקצועית יותר נוכל להבדיל בין גופנים סן-סריפיים לסלב-סריפיים, גופני מסך וגופני פרינט, טרוטייפ ואופן-טייפ ועוד ועוד.
תחום הפונטים והגופנים נקרא בשפה המקצועית "טיפוגרפיה".
במסגרת המאמר הזה לא נצלול למעמקי הים הטיפוגרפי, אך נפתח צוהר קליל לעולם המרהיב והמרתק הזה, כדי להעניק למחברים את הידע הבסיסי הנדרש לבחירת גופנים בשלב עיצוב הספר כחלק מתהליך הוצאתו לאור.
התפתחות עולם הגופנים
בתחילת הדרך עם התפתחות עולם הדפוס, פותחו פונטים שונים כברירת מחדל של הדפוסים, כגון וילנא, פרנק ריל ועוד.
באותו שלב, השינויים נועדו בעיקר כדי להבדיל בין טקסטים שונים שהונחו זה לצד זה, ולא היוו המשך רציף אחד של השני (הדבר היה מצוי בעיתונים וכתבי עת, ולהבדיל – בספרי קודש רבים).
בחלוף הזמן, אנשי הדפוס נתנו את ליבם לכך שלצורת האות יש השפעה על נוחות הקריאה, וכן על התחושה הסמויה המועברת לצד הטקסט.
הגופנים לובשים צורה
בחציה השני של המאה ה-20, עם התפתחות עולם המחשוב, החלו נפוצים גופנים נוספים, כגון נרקיס, אריאל, אהרוני, מרים, הדסה ועוד. פונטים אלה היו כבר תוצרים שנועדו לשדר תצורה מוגדרת, רשמית יותר, או דווקא רכה ונעימה יותר.
המהפכה הגדולה, החלה קצת לפני שנת ה-2000, כשחברות שונות ובראשן פונטביט והמעצב הדגול נדב עזרא – החלו בייצור מאסיבי של מכלול גופנים שונים, שנועדו להעביר תחושות שונות לאורך הקריאה.
במסגרת זו נוצרו גופנים 'מלהיבים', 'רשמיים', 'רכים', ועוד מגוון תחושות עשיר לפונט רץ ולפונט ראווה.
ה'משקל' נכנס לתמונה
כחלק מההתפתחות הזו, לראשונה שמו המעצבים דגש משמעותי על עניין משקלי הגופן.
משקל הגופן הוא למעשה עובי האות שלו, ובמקום להכביר במילים פשוט נדגים סדרת אותיות במשקל קל עד כבד;
הגופן כמחולל אווירה בטקסט
כיום, חשיבות בחירת גופנים לספר ולמעשה לכל עיצוב כריכה, כותרת או עימוד – נחשבת לקריטית.
הסטנדרטים העדכניים בתחום העיצוב, הרגילו את כולנו, כולל אלו שמעולם לא שמעו את המילה 'פונט', 'גופן' או 'טיפוגרפיה', שלעיצוב הטקסט יש משמעות המותאמת לאווירה שאותה הוא משדר ובה הוא עוסק.
התרגלנו שחברת תיירות ותעופה תמותג בגופן מסוים, חברת מגשי שוקולדים בצורה שונה ואילו משרד עורכי דין יוקרתי – בצורה אחרת.
לכן כיום – את הרובד הבסיסי של ההבדל כמעט כל אדם מבין.
בחנו את עצמכם;
- איזה גופן יתאים למודעת אבל? [שחור, עבה, מרובע, כבד].
- איזה גופן יתאים לקמפיין בחירות? [עוצמתי, חד, ברור, סוחף].
- איזה גופן יתאים למסיבת יומולדת? [קופצני, שובב, ילדותי מעט].
- איזה גופן יתאים לכריכת ספר מתח? [חרוך, מרוטש, שקט].
כעת נסו לדמיין ארון קודש בבית כנסת, שיהיה חרוט עליו טקסט באותיות קופצניות וילדותיות, או הזמנה לחתונה שתופיע בגופן חרוך ומרוסק.
מסכימים שפחות?…
אם טרם השתכנעתם, קבלו את המיתוגים הבאים.
בשלב ראשון כל אחד יודע לומר שמשהו בהם שגוי, אך לא תמיד ידע להגדיר. אתם – כבר יודעים…
את הבסיס מבינים כולם, אך את הדקויות הקריטיות – כמו בכל מקצוע – מבינים רק מעצבים ומעמדים המתמחים בכך.
גופנים בעלי תפקידים שונים
כמובן, ישנם 'תפקידים' שונים לכל גופן. החלוקה הבסיסית היא בין 'גופני ראווה' שנועדו לשמש לקטע קצר, כותרת או משפט פותח, מול 'גופני טקסט' שמתאימים יותר לקריאה רציפה ונוחה.
ברם, יש סיווגים רבים נוספים ותפקידים משניים שחשוב להכיר את כולם כאשר בוחרים גופנים לספר.
גופן משמש גם למיתוג חברה או עסק. כמעט כל עסק גדול שאתם מכירים, ודאי חברות מפורסמות, משתמשים באופן עקבי בגופן אחד או שניים המאפיינים אותם.
איך מתאימים גופן לספר?
בהתאמה לאמור, ובתוספת שיקולים מקצועיים שונים, מבוצעת מלאכת בחירת הפונט לספר שלכם.
כמובן, יש נותני שירות שפשוט בוחרים את הגופן הזמין והבסיסי ביותר, שבדרך כלל גם מוטבע בתוכנת העיצוב ולא דורש התקנה או רכישה שלו.
אך בעבודה מקצועית, מושם דגש על הגופנים המתאימים לאופי הספר, בהתאמה לאווירה של הספר, לז'אנר שאליו הוא משתייך, לסגנון העיצוב שלו ועוד.
מי מייצר (ומוכר) גופנים?
כיום ישנם מספר חברות ישראליות המנפיקות גופנים חדשים מדי שנה, ובנוסף מאגרים שונים בהם ניתן למצוא פונטים להורדה בחינם. הרשימה המלאה לפניכם;
חברה: |
אתר: |
בכמה מילים: |
בית אלף | beitalef.co.il | בית היוצר לפונטים בעלי אוריינטציה יהודית-אמנותית ופונטים קלאסיים, בהפקת המעצב איתמר נתן. כיום, ללא ספק אחת החברות המשמעותיות, הפוריות והפעילות בתחום הטיפוגרפיה! |
פונטביט | fontbit.co.il | זוהי החברה הגדולה והמובילה בישראל לייצור גופנים. הוקמה על ידי חיים כדורי ומעצב העל נדב עזרא, ומחזיקה כיום באוסף של למעלה מ-1100 גופנים שונים (!) |
אאא (א-א-א) | alefalefalef.co.il | חברת ייצור גופני בוטיק מצליחים לצד גופני ראווה של מעצבים מתחילים. הצליחה מאוד עם גופן אגדי בשם 'אלמוני', שנחשב כיום לגופן הטוב (והיקר) ביותר ל-WEB ולדיגיטל. למעשה אתם קוראים בו ממש בשניות אלו! |
מאסטר פונט | masterfont.co.il | הוותיקה מבין החברות הפעילות כיום, אשר מחזיקה בזכויות על גופנים ישנים רבים. בעבר שמה נקשר רבות בתביעות על שימוש לא חוקי בגופנים |
פונטייפ | fontype.co.il | חברה חדשה יחסית אשר מלבד הגופנים מפיקה גם אלמנטים חסידיים למעצבים, שאינם נמצאים באתרי האלמנטים העולמיים כגון שאטרסטוק וכו' |
עזר-טייפ-האוס | ezertypehouse.com | אתר חדש וסופר מגניב, המייצג את חברת הפונטים של אחד מגדולי המומחים לטיפוגרפיה – פרופ' עודד עזר. כדאי לקפוץ ולהסתנוור 🙂 |
פונטשוֹק | fontshok.co.il | אוסף פונטים מדהימים שיכניסו אתכם לשוֹק! פרי יצירתו של המעצב המוכשר שוקי דיין. שווה! |
מדי שנה החברות השונות מעדכנות בגופנים חדשניים ומדהימים ביופיים (וגם בינוניים כמובן), היוצרים שלל סוגי אווירה המותאמים לכל אופי בספר.
פונט מספרים / גופנים לספרות
אגב, אותם עקרונות שחלים על הפונט בעברית, חלים כמובן גם על ספרות, וגם בתחום המספרים נוכל למצוא הבדלים בין הפונטים. אמנם שם האווירה לא שונה משמעותית, אך יצרני הפונטים דואגים ליצור גרסת ספרות מהפונט ולהתאים אותם גם למספרים.
הסיבה היא בעיקר כדי שהם יזרמו יחד לצד טקסט בפונט הנבחר, אך גם כפונט בפני עצמו יש לכך משמעות, בייחוד בעיצובים המבוססים על מספר.
פונטים פופולריים בעברית
בשפה העברית ישנם אלפי פונטים, לכאורה יותר מכל שפה אחרת. העובדה הזו מצביעה ככל הנראה על חיבור עמוק של עם הספר לשפתו ולאותיותיו.
עם זאת, ישנם מספר פונטים בסיסיים פופולריים מאוד בעברית, שקיימים כיום בכל מחשב בו מותקנת מערכת ווינדוס של מייקרוסופט (אם אין לכם מושג איזו מערכת הפעלה מותקנת אצלכם – כנראה שיש לכם ווינדוס…)
והגופנים הפופולריים ביותר הם:
- פרנקריל – מלך הפונטים הבלתי מעורער של השפה העברית, שדרכו כנראה הכרתם את האותיות לראשונה. פונט המשמש לאינספור שימושים עד היום, ולא נראה באופק שזה הולך להשתנות.
- אריאל – גופן קריא מאוד המהווה את פונט ברירת המחדל של וורד, וכן הגופן האהוב על גוגל ומככב ברוב שירותיהם (לרבות החיפוש).
- דויד – הפונט הרשמי המאפיין מסמכים וחוזים בכל התחומים והענפים, ואשר עמו יש להגיש עבודות אקדמיות.
- הדסה – פונט רץ שלא נס ליחו שעדיין משמש מעמדים מקצועיים עד היום, בעיקר עבור טקסטים קטנים ושוליים.
- נרקיס – גופן רך ומעוגל המותאם לכתיבה נעימה. כיום ישנן חלופות מודרניות שדחקו אותו מעט כגון 'פונטקסט' של חברת פונטביט.
זכויות היוצרים על גופן
על גופנים, כמו על כל עיצוב או יצירה כתובה, תקף חוק זכויות יוצרים (על זכויות יוצרים ביצירה כתובה ניתן לקרוא בהרחבה כאן).
הפונטים נמכרים ללקוחות על ידי החברות הנ"ל תחת רישיון מוגדר ועתיר סעיפים, ושימוש ללא רישיון כרוך באיסורי גזל ומהווה עבירה על החוק, ובמקרה של תביעה עשוי לגרור קנס של אלפי שקלים.
בחברות העיצוב זהו פרט שנלקח ברצינות תהומית, וניתן למצוא תביעות רבות שנערכו בגין שימוש לא חוקי בגופנים בעלי זכויות יוצרים.
אחד המקרים הבולטים שבהם הוא גופן 'נרקיס' שיצר צבי נרקיס, ואשר זכויותיו שייכות כיום לחברת מאסטר-פונט. פונט נרקיס, אגב, הוא אחד הפונטים השימושיים בישראל במהלך עשרות שנים ברציפות מאז נוצר, והוא מהווה אלטרנטיבה 'רכה' יותר לפונט דויד הרשמי.
מה המחיר של גופנים לספר?
גופנים נמכרים בדרך כלל לפי משקל, או בחבילה הכוללת מספר משקלים של גופן. המחיר למשקל בודד עשוי לעמוד על 200 ₪ עד 500 ₪.
עקב מחירם הגבוה של הגופנים, אצל מעמדים ומעצבים רבים (ובעיקר פרטיים) ישנה הגבלה לכמות מועטה של גופנים שנרכשו, ושימוש בגופנים חדשים או בהזמנה ספציפית הוא בתוספת של עד 300 ₪ למשקל אחד של גופן.
בהוצאות לאור גדולות, תוכלו בדרך כלל ליהנות ממבחר רחב של גופנים לספר שלכם, שנרכש על ידי ההוצאה לאור.
אגב, בטקסט רץ תוכלו ליהנות בעימוד הספר ובעיצוב של כל מוצר גרפי, משימוש חופשי באלפי גופניים חוקיים ועדכניים של כל החברות הנ"ל.
גופנים או פונטים – אלו שני שמות לדבר אחד, והוא: צורת האותיות הנובעת מתורת הטיפוגרפיה. כאן בדף מופיע ההסבר על ההבדלים בין האותיות, על הסיבות שיש בכלל הבדל ועל הדרך לבחור את מה שמתאים לך.
מלבד מאגר של פונטים להורדה חינם שעליו כתוב בדף הזה, ישנם מאגרי פונטים רבים בתשלום שמספקים תוצרים איכותיים יותר. כדאי שתכירו את ששת החברות המובילות לייצור פונטים.
אם ברצונכם ללמוד עוד על עלויות של הוצאת ספר, כנסו למאמר המחכים: כמה עולה להוציא ספר לאור. מומלץ!
מתלבטים מה טוב עבורכם? נשמח לייעץ לכם!
יש לכם מה להוסיף? תנו בתגובות!
תודה רבה על המאמר, תסבירו איך מעמד יודע איזה גופנים לבחור לספר?
תודה!
אני שילמתי פעם כמעט 1000 ש"ח על ספר שהוצאתי, רק על הגופנים.
איך שהעולם משתנה…
תודה רבה
יפה מאוד!
אתם כותבים מאוד יפה וטוב
כל הכבוד
מאמר כיפי תודה!