מבנים וסגנונות בשירה – סקירה קצרה ומרתקת
כמה סגנונות שירה יש? כמה מבנים יש? מה מבדיל בין סגנון למבנה? מהם אמצעים אומנותיים בשירה? פתחו לעצמכם את הדרך לעולם שלא נגמר.
לפני שנדון בגופנים לספר, בואו נדבר קצת על גופנים בכלל. מה זה גופן?
גופן הוא למעשה צורת האות, מעבר למבנה הבסיסי שלה.
הבדלים קיצוניים בין גופנים זה כמובן כתב דפוס מול כתב יד, או כתב רש"י, אך גם בתוך כתב הדפוס ישנם הבדלים רבים מאוד.
בתמונה הבאה ניתן לראות הבדלים בין סוגי גופנים שונים.
ברמה המקצועית יותר נוכל להבדיל בין גופנים סן-סריפיים לסלב-סריפיים, גופני מסך וגופני פרינט, טרוטייפ ואופן-טייפ ועוד ועוד.
מאמרים וידע מקצועי בנושא ניתן למצוא בעיקר באתרי חברות הגופנים המובאות בהמשך המאמר.
במאמר זה מטרתנו היא רק לפתוח דלת להיכרות בסיסית עם עולם הגופנים, והענקת המידע הנדרש כדי לדעת כיצד לבחור גופנים בשלב עיצוב הספר.
בתחילת הדרך עם התפתחות עולם הדפוס, פותחו פונטים שונים כברירת מחדל של הדפוסים, כגון וילנא, פרנק ריל ועוד.
בחציה השני של המאה ה-20, עם התפתחות עולם המחשוב, החלו נפוצים גופנים נוספים, כגון נרקיס, אריאל, אהרוני, מרים, הדסה ועוד.
המהפכה הגדולה, החלה קצת לפני שנת ה-2000, כשחברות שונות ובראשן פונטביט החלו בייצור מאסיבי של מכלול גופנים שונים, ולראשונה שמו דגש משמעותי על עניין משקלי הגופן.
משקל הגופן הוא למעשה עובי האות שלו, ובמקום להכביר במילים פשוט נדגים סדרת אותיות במשקל קל עד כבד;
חשיבות בחירת גופנים לספר ולמעשה לכל עיצוב כריכה, כותרת או עימוד – נחשבת היום לקריטית.
חלק גדול מהתפתחות עולם העיצוב, הוא בתחום הטיפוגרפיה.
משמעותו המרכזית של הגופן הוא בעיקר – האווירה. הגופן הוא שיקבע את האווירה של הטקסט הנכתב בו.
את הרובד הבסיסי של ההבדל כל אדם מבין. בחנו את עצמכם;
כעת נסו לדמיין ארון קודש בבית כנסת, שיהיה חרוט עליו טקסט באותיות קופצניות וילדותיות, או הזמנה לחתונה שתופיע בגופן חרוך ומרוסק…
את הבסיס מבינים כולם, אך את הדקויות הקריטיות – כמו בכל מקצוע – מבינים רק מעצבים ומעמדים המתמחים בכך.
כמובן, ישנם 'תפקידים' שונים לכל גופן. החלוקה הבסיסית היא בין 'גופני ראווה' שנועדו לשמש לקטע קצר, כותרת או משפט פותח, מול 'גופני טקסט' שמתאימים יותר לקריאה רציפה ונוחה.
ברם, יש סיווגים רבים נוספים ותפקידים משניים שחשוב להכיר את כולם כאשר בוחרים גופנים לספר.
גופן משמש גם למיתוג חברה או עסק. כמעט כל עסק גדול שאתם מכירים, ודאי חברות מפורסמות, משתמשים באופן עקבי בגופן אחד או שניים המאפיינים אותם.
בהתאמה לאמור, ובתוספת שיקולים מקצועיים שונים, מבוצעת מלאכת בחירת הפונט לספר שלכם.
כמובן, יש נותני שירות שפשוט בוחרים את הגופן הזמין והבסיסי ביותר, שבדרך כלל גם מוטבע בתוכנת העיצוב ולא דורש התקנה או רכישה שלו.
אך בעבודה מקצועית, מושם דגש על הגופנים המתאימים לאופי הספר, בהתאמה לאווירה של הספר, לז'אנר שאליו הוא משתייך, לסגנון העיצוב שלו ועוד.
כיום ישנם מספר חברות ישראליות המנפיקות גופנים חדשים מדי שנה, ובנוסף מאגרים שונים בהם ניתן למצוא פונטים להורדה בחינם. הרשימה המלאה לפניכם;
מדי שנה החברות השונות מעדכנות בגופנים חדשניים ומדהימים ביופיים (וגם בינוניים כמובן), היוצרים שלל סוגי אווירה המותאמים לכל אופי בספר.
על גופנים, כמו על כל עיצוב או מוצר עיצובי, תקף חוק זכויות יוצרים.
הפונטים נמכרים ללקוחות על ידי החברות הנ"ל תחת רישיון מוגדר ועתיר סעיפים, ושימוש ללא רישיון כרוך באיסורי גזל ומהווה עבירה על החוק, ובמקרה של תביעה עשוי לגרור קנס של אלפי שקלים.
בחברות העיצוב זהו פרט שנלקח ברצינות תהומית, וניתן למצוא תביעות רבות שנערכו בגין שימוש לא חוקי בגופנים בעלי זכויות יוצרים.
אחד המקרים הבולטים שבהם הוא גופן 'נרקיס' שיצר צבי נרקיס, ואשר זכויותיו שייכות כיום לחברת מאסטר-פונט.
גופנים נמכרים בדרך כלל לפי משקל, או בחבילה הכוללת מספר משקלים של גופן. המחיר למשקל בודד עשוי לעמוד על 200 ₪ עד 500 ₪.
עקב מחירם הגבוה של הגופנים, אצל מעמדים ומעצבים רבים (ובעיקר פרטיים) ישנה הגבלה לכמות מועטה של גופנים שנרכשו, ושימוש בגופנים חדשים או בהזמנה ספציפית הוא בתוספת של עד 300 ₪ למשקל אחד של גופן.
בהוצאות לאור גדולות, תוכלו בדרך כלל ליהנות ממבחר רחב של גופנים לספר שלכם, שנרכש על ידי ההוצאה לאור.
אגב, בטקסט רץ תוכלו ליהנות בעימוד הספר ובעיצוב של כל מוצר גרפי משימוש חופשי בכל גופני חברת פונטביט וכן הנבחרים של חברות אאא ובית-אלף, ללא הגבלה וללא תוספת תשלום.
אם ברצונכם ללמוד עוד על עלויות של הוצאת ספר, כנסו למאמר המחכים: כמה עולה להוציא ספר לאור. מומלץ!
כמה סגנונות שירה יש? כמה מבנים יש? מה מבדיל בין סגנון למבנה? מהם אמצעים אומנותיים בשירה? פתחו לעצמכם את הדרך לעולם שלא נגמר.
איך מפרסמים ספר בצורה אפקטיבית ונכונה? האם ומתי נכון לפרסם ספרים בעיתונות המודפסת? ומה לגבי שיווק ברשת ובניו-מדיה? לפני שאתם מפרסמים ספר – תקראו את זה.
הדפסות תלת מימד, מאיפה ולאן? קבלו הצצה כולל תמונות ישירות אל מה שבעתיד יהיה חלק אינטגרלי מחיינו. והאם יום אחד נוכל להדפיס ספרים כרוכים ותפורים מראש?
ברוכים הבאים! לעמוד חידון הספרים של טקסט רץ חידון הספרים נערך מדי שנה על ידי טקסט רץ הוצאה לאור. החידון האחרון הסתיים בתאריך 30/06/2019 בשעה
מסה, או 'כתיבה מסאית' – זו הסוגה המשוחררת והחופשית בעולם הכתיבה, הרגשית ואולי גם הנוגעת ללב. אך כדי שהיא תהיה באמת איכותית ונכונה – כדאי להכיר גם את כלליה המסקרנים…
קבלו את הרשימה המלאה והבלעדית של כל סוגי הדפוס הקיימים, העתיקים והחדשניים ביותר! כל הדפוסים, כל ההדפסות – הכל במאמר אחד קצר + הסברים ותמונות.
איך יודעים כיצד לסווג ספר? מתי ספר נקרא פרוזה, מתי מותחן, מתי סיפורת ומתי יעץ? מה ההבדלים בין ביוגרפיה, מונוגרפיה ואוטוביוגרפיה? בואו נעשה סדר, אחת
איך מגנים על זכויות יוצרים של ספר? למי שייכות זכויות היוצרים בספר שלכם? האם מותר להעתיק ספר או תוכן כתוב? בואו נדבר קצת על נושא גנוב במיוחד
להוציא ספר זה רווחי? כמה כסף להשקיע? הרווח יכסה את העלויות? שוק הספרים לא מוצף מדי? אנשים לא הפסיקו לקרוא?… ובכן, מתברר שיש בהחלט ממה לחשוש…
אז כמות הספרים המודפסים גדלה או קטנה? וכמה ספרים יצאו לאור השנה בישראל? רגע לפני שאתם מוציאים ספר – כדאי שתשמעו קצת על הנתונים…
כמה סוגי כריכות לספר קיימים? מתברר שהרבה. קבלו סדרת תצלומים אותנטיים של כריכות קרטון, בד, עור, פלסטיק, עץ ואפילו ברזל. והכי חשוב – מה מתאים לספר שלכם!
מי קובע את גודל הספר? למה רוב הספרים הם בגדלים קבועים? האם ומתי כדאי לחרוג מהסטנדרטים? למה A4 כל כך פופולרי? ומה זה ISO? טור שיחסוך לכם ניירות, בדפוס ובכיס…
כמה סוגי נייר יש? איזה נייר מתאים לספר? איזה נייר מתאים לכריכת הספר? האם יש הבדל במחירי הנייר? קבלו את כל סוגי הנייר המצויים בשוק, עם הסבר קל וקצר על כל אחד!
העתק שמש. מילת קסם מקצועית שכמו כל מונח מקצועי – מבלבלת ומבהירה שאינכם יודעים כלום. אז זהו, שזה ממש פשוט! קבלו הסבר קצר ובהיר על המושג, על תפקידו ועל מה שאתם צריכים לעשות איתו.
כמה סוגי כריכות לספר קיימים? מתברר שהרבה. קבלו סדרת תצלומים אותנטיים של כריכות קרטון, בד, עור, פלסטיק, עץ ואפילו ברזל. והכי חשוב – מה מתאים לספר שלכם!
חשבתם שאתם מכירים את תוכנת וורד? אז חשבתם. מתברר שרובנו לא ממש מכירים פונקציות נוחות וטובות מאוד שיש בתוכנה, ואם אתם עובדים על וורד – כדאי מאוד שתכירו את הטיפים הבאים…
איך היו מכינים כריכות בימים עברו? מדוע כריכות לספרי נצרות היו חייבות בגניזה? איזה אוצרות גילו בתוככי הכריכות? פנו לעצמכם רגע של יודאיקה והיסטוריה מרתקת!
בקטע פיקנטי, קבלו את שיאי גינס בספרים העולמיים: הספר הנמכר ביותר, הספר היקר ביותר, הגדול ביותר, העתיק ביותר, הקטן ביותר ועוד! בואו נגיע לשיא! זמן
איך כותבים ספר? זה דומה להלחנת שירים? לציור אינטואיטיבי או לבנייה לפי תכנית אדריכלית? האם יש דרך מקצועית ונכונה יותר לחקוק מידע עלי ספר? מאמר שישנה את הספר שלכם…
שבוע הספר או חודש הספר? מה זה אומר בעצם? מי המציא את המושג? מתי זה החל להתקיים? איפה זה קורה? האם יש למה לחכות?
ברוכים הבאים! לעמוד חידון הספרים של טקסט רץ חידון הספרים נערך מדי שנה על ידי טקסט רץ הוצאה לאור. החידון האחרון הסתיים בתאריך 30/06/2019 בשעה
!
קבלו למייל שלכם מדריך קצר שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!
אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
המשך גלישה מהנה :)