כותבים ספר בוורד? קבלו 20 טיפים שיפתיעו אתכם
חשבתם שאתם מכירים את תוכנת וורד? אז חשבתם. מתברר שרובנו לא ממש מכירים פונקציות נוחות וטובות מאוד שיש בתוכנה, ואם אתם עובדים על וורד – כדאי מאוד שתכירו את הטיפים הבאים…
זמן קריאה: 5 דקות
שלום חברים!
במאמר קודם עסקנו במהות השירה, באתגרים הכרוכים בהוצאה לאור ושיווק של ספר שירה, ובשאלות פרקטיות סביב השירה.
במאמר שלפניו סקרנו את תולדות השירה העברית משחר היווסדה ועד ימינו.
במאמר הנוכחי, אפוא, נותר לנו לסקור את הסגנונות, האמצעים האומנותיים והמבנים השונים שקיימים בענף השירה. בסוף המאמר הזה – כנראה שתהפכו ל'מבינים' בשירה, יותר מרוב החברים שלכם 🙂
הולך להיות קצר, תכליתי ומעניין.
שנתחיל?
יש להבדיל בין סגנונות השיר, לבין מבנה השיר, לבין האמצעים המשתמשים לכתיבתו.
סגנון – עוסק בנושא השיר ובגישתו הרעיונית (כגון האם עוסק בסיפור, בתיאור תחושה אישית, בתיאור מקום וכדו').
מבנה – עוסק בבניין השיר, מספר הבתים, הטורים, ולעתים גם העיצורים.
אמצעים אמנותיים – שימוש בטכניקות כגון לשון מושאלת, דימוי, הגזמה, מטפורה, חזרתיות, אוקסימורון ועוד.
וכעת נפרט.
יש סגנונות שירה רבים, חלקם נפוצים וחלקם נדירים מאוד.
מלבד אלו ישנם סגנונות נוספים שנחשבים ליחידה בפני עצמה, כגון אימג'יזם ואקאמיזם (זאנר שירה שדוגל בתיאורים פשוטים של הדברים עצמם, בשפה תמציתית ככל האפשר, שהיווה קונטרה לשירה הפואטית שחיבבה את הצטעצעות הלשון), סימבוליזם, הרמטיזם, ארספרסיוניזם, שירה ביטניקית ועוד, וכן שירה מקראית, שירת ימי הביניים, שירת יהדות תימן ועוד.
בכל אלו לא הארכנו עקב השימוש הנדיר יחסית בשירה בת ימינו.
מבנה השירה עוסק בצורת בניית השיר, מספר הבתים, מספר הטורים, ולעתים מספר העיצורים והתנועות.
ישנה סדרת מבנים שנקבעת לפי מספר השורות בשיר, בנוסף למבנים קבועים ומוגדרים מראש של משקל וחריזה.
בסדרה העשרונית הראשונה – כמעט לכל ספרה ניתן להצמיד מבנה מסוים שהיה מקובל היכן שהוא, מתי שהוא, בהיסטוריית התרבותיות האנושית.
אמצעים אמנותיים בשירה נועדים להעשיר את השיר בטכניקות לשון שונות. יש אמצעים שדומים וכמעט זהים זה לזה, אבחנה דקה מבדילה ביניהם. אמצעים אמנותיים מתחלקים לשלושה:
ולסיום – קבלו אפיפורה יפהפייה, מאת הרב רחמים נאהורי – מגדולי רבני אלג'יר:
כָּלְתָה וְנִכְסְפָה נַפְשִׁי לִמְצֹא אָדָם
אֲשֶׁר יַתְאִים לוֹ שֵׁם אָדָם
שׁוּב לֹא מְצָאתִיו לְאוֹתוֹ אָדָם
הַלְּוַאי וְהָיִיתִי אוֹתוֹ הָאָדָם
אָז כַּחֲלוֹמִי וְהִנֵּה אָמַר לִי אָדָם
זֹאת תּוֹרַת הָאָדָם
אִם בְּאֹהֶל יָמוּת אָדָם
אָז יַתְאִים לוֹ שֵׁם אָדָם
חשבתם שאתם מכירים את תוכנת וורד? אז חשבתם. מתברר שרובנו לא ממש מכירים פונקציות נוחות וטובות מאוד שיש בתוכנה, ואם אתם עובדים על וורד – כדאי מאוד שתכירו את הטיפים הבאים…
מתי החלו לכתוב שירה? מי היו המשוררים הראשונים? מה ההבדל בין שירה לפיוט? ובאיזה מגזר השירה כמעט נעלמה, וצצה פתאום לפני חודשיים? קיצור תולדות השירה
מחפשים תמונות לספר שלכם? מעולה. קבלו את הדרכים הכי נכונות להשגת תמונות מעולות לספר, למדו מה מותר לעשות והכי חשוב – מאיפה אסור לקחת תמונות
הוצאה עצמית של ספר – האם זה משתלם? למי הולכים הרווחים מהספר? מי קובע את מחיר הספר ואת צורת ההפקה? האם לא כדאי להדפיס לבד? במילה אחת: תלוי…
הוצאת ספר לאור זהו צעד משמעותי. מתבקש לעצור ולשאול – בשביל מה? מה המטרה? למה אתם עושים את זה? כדאי שתהיה לכם תשובה מדויקת, לפני שאתם יוצאים לדרך…
הוצאה לאור 'חרדית' או 'דתית' שונה מהוצאה לאור 'חילונית'? האם הספר שלכם מתאים גם למגזרים נוספים? ובכלל – מה ההבדל בין הוצאת ספר חרדי לכללי?
כמה סוגי כריכות לספר קיימים? מתברר שהרבה. קבלו סדרת תצלומים אותנטיים של כריכות קרטון, בד, עור, פלסטיק, עץ ואפילו ברזל. והכי חשוב – מה מתאים לספר שלכם!
מה זה גלופות? כל המידע על הטבעת ספרים וכריכות סקאי בגלופות מגנזיום, בתהליך הפקת ספרי קודש וחול.
כיצד מתמודדות חנויות הספרים היפות והגדולות בעולם מול הקורונה? מי מצרפת חפץ בלתי צפוי לספרים? מי השכירה את שטחה לאירועים ומי סגרה את שעריה?
מתלבטים אם תספיקו להוציא את הספר בזמן? רוצים לדעת תוך כמה זמן תסיימו את התהליך? בואו לגלות כמה זמן לוקח להוציא ספר לאור, עם פירוט מלא על כל שלב בתהליך הוצאת הספר!
איך כותבים ספר? זה דומה להלחנת שירים? לציור אינטואיטיבי או לבנייה לפי תכנית אדריכלית? האם יש דרך מקצועית ונכונה יותר לחקוק מידע עלי ספר? מאמר שישנה את הספר שלכם…
מחפשים משהו מעניין לקרוא? דברים מעניינים שיסייעו לכם לנצל את הבידוד וימי הקורונה בצורה חיובית? במאמר הבא נציג לכם שפע אפשרויות של קריאה מקוונת ומודפסת,
להוציא ספר זה רווחי? כמה כסף להשקיע? הרווח יכסה את העלויות? שוק הספרים לא מוצף מדי? אנשים לא הפסיקו לקרוא?… ובכן, מתברר שיש בהחלט ממה לחשוש…
איך מגנים על זכויות יוצרים של ספר? למי שייכות זכויות היוצרים בספר שלכם? האם מותר להעתיק ספר או תוכן כתוב? בואו נדבר קצת על נושא גנוב במיוחד
כמה סוגי נייר יש? איזה נייר מתאים לספר? איזה נייר מתאים לכריכת הספר? האם יש הבדל במחירי הנייר? קבלו את כל סוגי הנייר המצויים בשוק, עם הסבר קל וקצר על כל אחד!
הרבה אנשים יודעים לכתוב, אך רק מעטים כותבים ברמה גבוהה באמת. לא קל לכתוב מאמר דעה, אך זוהי הצורה החזקה והאפקטיבית ביותר להציג טיעון ולשכנע | טור לאינטליגנטים שבינינו…
כמה עולה להוציא ספר? מה המחירים להוצאת ספרים? איך אפשר לדעת כמה יעלה להפיק את הספר שלכם? לשאלות הללו – יש הרבה תשובות. חלקן נכונות.
רוצה להוציא ספר שירים לאור? כדאי לקרוא קצת על המונח שירה, על מושגי היסוד, ובעיקר – על מה שיהפוך אותך למשורר טוב? וגם – איך
שגיעוט קטיב זה משהו שלצערנו נפוץ יותר משנדמה. האם כותבים מקסימום או מכסימום? איננה או אינה? לולי או לולא? מה זה 'למצער'? מה זה 'בכדי'?
הוצאה עצמית של ספר – האם זה משתלם? למי הולכים הרווחים מהספר? מי קובע את מחיר הספר ואת צורת ההפקה? האם לא כדאי להדפיס לבד? במילה אחת: תלוי…
!
קבלו למייל שלכם מדריך קצר שיחסוך לכם הרבה כסף ועגמת-נפש!
אנו נשלח למייל שלך את המדריך בהקדם.
המשך גלישה מהנה :)